הוצאה: איפאבליש | 2013 | 239 עמ'

ללכת בין השתיקות

מאת: מיכל מגדה סלוצקר-עמרן

לרכישה ישירה

לרכישה ישירה של הספר-ניתן ליצור קשר עם הסופרת במס':

התשלום יתבצע דרך ביט או Pay-Box.

מיכל מגדה סלוצקר עמרן

מידע על הסופרת

מיכל מגדה סלוצקר-עמרן

מיכל מגדה סלוצקר-עמרן, לומדת בתוכנית ללימודי תרבות ערבית-יהודית בחוג לספרות באוניברסיטת תל אביב. היא מתעדת סיפורי חיים בשיטוטים במקומות קסומים, בין אנשים, בין תרבויות, ומאחורי עדשת המצלמה. זה ספרה השני. ספרה הראשון, ללכת בין השתיקות הוא ספר מסע על אנשים הבוחרים למרוד ולחזור אל החיים שביקשו ושעליהם חלמו: "ספר קריא ומרתק… היה קשה להפסיק לקרוא… עם תובנות ונקודות מפגש רבות… לא הצלחתי להניח את הספר מידי, זה כאילו הכנסת מעבד תמלילים לראשי… המחשבות, תהיות, תובנות… ריגשת אותי. מדהים…"

גילה אהרוני
Read More
ספר קריא ומרתק היה קשה להפסיק לקרוא, עם תובנות ונקודות מפגש דומות. היו הרבה סיטואציות דומות שבהן הייתי צריכה לשתוק ושתקתי והתובנה העיקרית היא שאין אנו מעריכים את מה שבהישג ידינו, ורק כשחשים שהולכים לאבד אנחנו מבינות מה אנחנו עלולות להפסיד"
דבי
Read More
הספר מדהים ממתין עדיין שתכתבי בו מס' מילים.. סיימתי לקרוא בו , הצטערתי שנגמר - בשבת והיה כיף רצוף מהנה ועמוק ביותר..
עינב
Read More
סימתי את הספר ממש נהניתי מקריאתו מקווה לקרוא עוד ספרים כאלו מושכים בהמשך.
גלית שלופסיכותרפיסטית גופנית
Read More
אני ממליצה בחום על הספר של מיכל סלוצקר – עמרן– "ללכת בין השתיקות" .ספר מרתק. ספר שאני מאמינה שיגע בכל אחד ואחת מכם/ן ויכניס אתכם/ן לחוויה מרתקת וסוחפת, המשאירה חותם בלב ובזיכרון. אני אישית , סיימתי את הספר ביומיים, שזה נדיר. וזה תפס את מקומם של ספרים אחרים, שמחכים לקריאה. הספר בעזרת השם ,בדרך לרב מכר. אז...רוצו לקנות
משה שלו
Read More
"ללכת בין השתיקות". ספר חובה לזוגות באמצע החיים. קראתי בנשימה אחת. מומלץ בחום
טלי שני
Read More
ללכת בין השתיקות.. ספר שכיף לקרוא .וכן ,זה קורה בחיים !כתוב נפלא, זורם וקולח. .ספר שמתחילים , חייבים לסיים!! מומלץ !! מהממת אחת!! כל הכבוד על המילים ועל החוכמה!!
דני
Read More
אני בדרך כלל לא קורא ספרים, אבל הספר הזה שהיה אצל אשתי, והיא לא הניחה אותו מידה, סיקרן אותי והתחלתי לקרוא בו וגם אני לא יכולתי להניח אותו מידי. הספר גרם לי לחשוב על נושא הזוגיות ומערכת היחסים שלי עם אשתי. גרם לי להבין אותה יותר , ונתן לי להביט על הדברים הקטנים בחיים. מומלץ מאוד. ספר מהחיים.
Smadar Baitner Diamant
Read More
אין מילים שיכולות להביע את ההתרגשות שעטפה אותי, לא הצלחתי להניח את הספר, אני לא יודעת איך עשית את זה ,אבל הספר הזה ובעיקר המחשבות, תהיות, שאלות והמקום הרגשי של הגיבורה, זה כאילו הכנסת מעבד תמלילים לראשי, שתמלל את מה שחשבתי שהוא רק שלי.. ריגשת אותי, ואפילו קצת תחושת פחד ליוותה אותי, כאשר קראתי שחור על גבי לבן את מה שאני פוחדת להביע בקול מילה במילה...מדהים!
ארז
Read More
קראתי את ספרך ונהנתי, ספר אשר משלב חוכמת חיים עם דברים אשר צצים לנו באמצע החיים. בדפים הראשונים של הספר אמרתי לאיילת: "זה ספר לנשים", איילת ענתה לי בתגובה שאני אומר זאת כי יש לי שרידים גנטיים של שובניזם הטבועים בי (לקחתי זאת כמחמאה). סקרנותי גברה מיד עם התקדמות הקריאה, ואני חייב להגיד שנהניתי מקריאתו, מה שמיוחד בספר בנוסף לסיפור המרתק הוא הפתגמים והאמרות החכמות המתובלות ורקומות בספר בצורה נבונה. אין ספק שנוני היא דמות עמוקה אשר כל הזמן תרה אחרי צפונות ומשמעות החיים. בקיצור אהבתי, ממתין בקוצר רוח לספרך הבא

פעמים רבות אנו הולכים לאיבוד בשבילי חיינו, בין המילים והשתיקות, בתוך השגרה, ובתוך ההרגלים והדאגות הקיומיות. אנו מדחיקים את האמת שלנו ואת ההבטחות שהבטחנו לעצמנו, אך השתיקות אינן מרפות ומאלצות אותנו להתבונן בתוכנו ומסביבנו וללכת ביניהן. 

נוני בוחרת להתמרד ומבקשת את חייה בחזרה, לאחר שלהבת זוגיותה כבתה. היא מרגישה שהיא מקריבה את רצונותיה האמיתיים ונשאבת לתוך מרוץ החיים. כעת כל רצונה הוא להגשים את שאוותה נפשה, בלי לתת לפחד לשלוט בה. "ישנם שבילים שסימנתי על מפת החיים והגיע הרגע ללכת בהם ולהגשים את מה שאני." 

דרך סיפורה אנו מתוודעים לשלל דמויות וסיפורי חיים, הנוגעים במרחבי הרגשות והמחשבות, ובהם אלה של חברותיה, רונה ומורי. "מה כבר ביקשתי?" תשאל רונה בכאב, "הרי בסופו של יום כל אחד מאיתנו מחפש חיבוק ומבקש אהבה." שלוש הנשים, כל אחת בדרכה שלה, הופכות מאישה-כבשה לאישה-אריה. ומייק, שנקרה בדרכה של נוני, יאמר לה על כך, שאלוהים יושב למעלה עם שַׁלַּט בידו ונותן לכל אחד מאיתנו את השיעור שלו. הצלחת – עברי שלב, לא הצלחת – חזרי שוב לנקודת המוצא. 

ללכת בין השתיקות מוליך אותנו במסע של צחוק ועצב המטלטל את נוני בין שני עולמות ולוקח אותה הרחק אל הודו, היבשת הצבעונית והרועשת, שם תפגוש גבר שנפשו תיקשר בנפשה והיא תישאב להרפתקה שבה תגלה שבנקודות מסוימות בחיים יש לעצור לרגע, כדי לפרק ולהרכיב את החיים מחדש.

פרולוג

'השתיקה עשויה ממילים שאין אנו אומרים'.
מרגרט יורסנאר.

 

בלי הכסף שלי אין לך חיים, סינן מעבר לקו הטלפון.

 
אני לא העבד שלך, אמר בקול אחר, קול שכאילו הסתתר בתוך קולו עד אותו יום. 


הקול הזה אינו שלו, חשבתי בלבי, אבל הקול המשיך ורעם בתוך אפרכסת הטלפון, ואני עצמתי את עיניי, נשמתי נשימה עמוקה והוצאתי את קולי העייף מתוך גרוני. עבד? עבד אמרת? איזה מין עבד אתה בדיוק? ומה איתי? מה אני בשבילך? 


אני מרגישה כמו השומר, שיושב בכניסה לקניון וכבר מזמן הפך לשקוף. כולם עוברים על פניו ואיש אינו מבחין בו. הוא פשוט שם, ומבחינתך – גם אני אי שם. הוא שקוף, בדיוק כמו שאני שקופה בעיניך. אבל זהו, אני לא! 


הכסף שלך לא מפחיד אותי. אמנם אתה הוא זה שבמשך כל השנים הביא את המשכורת העיקרית, אבל אני היא זו שהעמידה לך את הבית ובתקופות רבות עבדה גם מחוצה לו. אני זו שגידלה לך את הילדים, שחינכה, שהקשיבה, שדאגה בשעת הצורך. אני היא זו שקמה אליהם בלילות, כשחלו וגם כשהרגישו מועקה בלב ורצו שאמא תקשיב ותנחם. 


תמיד אמא, כי אמא זמינה ואבא עסוק, מביא פרנסה. והטיעון הזה מבחינתך מכסה את כל החורים. אין מה לעשות, אתה אומר. אבא עובד קשה, ואמא? מה היא כבר עושה? רק מתלוננת. אסור לה לדבר, אסור לה לכעוס ולהרגיש, אסור. 


אז אמא החליטה כרגע על פסק זמן ולכן בחרה בשתיקה, הדבר הטוב ביותר לשם כך. שתיקה ועוד שתיקה, כי אין מי שיקשיב, יבין או ישתתף, כי אין מי שישאל או יתעניין. אין למילים שרוצות לצאת מפי לאן להיכנס. דלתות לבי סגורות. 

לעתים המילים יוצאות ומתעופפות להן, מחפשות את ההקשבה ואת הרגש, אך מיד חוזרות הן אל הלב, משכנן של המילים שלא נאמרו, ומצטברות זו על גבי זו, חוסמות את האוויר ואת הנשמה. לבסוף יוצאות הן דרך הדמעה השקופה, ואין מי שייקח מטפחת, ינגב אותן ויעטוף אותן בחמלה. המילים מתייבשות מעצמן. 

כעת בחרתי להיות עצמאית בעולמי. סימנתי שבילים על מפת החיים, והגיע הרגע שאוכל ללכת בהם, להגשים את עצמי. 

אם אישה לא תצא ותעבוד מחוץ לביתה, עקרת בית תיקרא. כך הדבר עוד מימי התנ'ך, אך שם היה כבוד לצירוף המילים הזה, שבעולמנו היום נחשב לא מפרגן. שם הייתה עקרת הבית עיקר הבית, ואני מודיעה לך כרגע שאני לוקחת את כבודי בחזרה. אני אכן העיקר בביתך, היסוד שעליו הוא מושתת, ואילו אתה, מכיוון ששכחת זאת, התואר הראוי לך כרגע הוא עקר. 

אתה עקר ממילים ומרגש, עקר מהחיים ומכל נפש, עקר מלראות סביב, עקר מלחבק ולהכיל. אתה עקר וכספך אינו העיקר. 

את לבי הקפוא כספך לא יפשיר ולא הוא יוציא את המילים שקפאו בתוך דמעותיי. הכול קפא בקרבי וגם קולי נדם. חיכיתי וחיכיתי, אך שום מילה מחממת לא הגיעה מעמקי לבך. הפסקת להשקות אותי כמו שהבטחת כשאהבת. 

אמרת לי: 'אני העציץ ואת הפרח'. הצמחתי שורשים בתוכך, ולא הפסקת להשקות אותי במילים ובאהבה. הייתי פרח האהבה שלך. 

עם השנים טמנת בתוכי זרעים והנה נולדו לנו עוד שלושה פרחים. ואני ניצבתי במרכז ומתוך נשמתי נתתי להם חיים ואהבה יום ולילה ללא הפסקה. להם נתתי ומהם קיבלתי אהבה, אך האהבה שלך כלפיי כבר לא הייתה כמו שהייתה. 

נהיית אב, בעל ובן זוג, ושכחת להיות לי מאהב. 

את לא יודעת לפרגן לי, סינן שוב. אני עובד כמו חמור ואת רק מתלוננת. את עוד אומרת שאני בא הביתה ולא עושה כלום, שאני עייף וזקן, ואת, מה את עושה? 

ושוב הוא מדבר באותו קול בתוך קול. הקול הזה שאינו קולו של האדם שהכרתי. 

קולי נדם שוב. שתיקה נוספת. 

זהו, אמרתי לעצמי. אין עם מי לדבר. אבל בשקט-בשקט הוספתי: אם אתה שואל מה אני עושה, אני אומר לך. אני עושה עכשיו חשבון נפש, ובחשבון שלי איני סופרת את כספך. הכסף כרגע הוא שלך, אבל בעוד רגע הוא יכול להיות בידיו של זר. כספך מעולם לא חימם את לבי ולא קנה את אהבתי. הספרות על השטרות לא הסבו לי עונג ולא סימאו את עיניי. תבין, כסף הולך וכסף בא, ומה שבלב הוא שנשאר, כמו צלקת שאי-אפשר למחוק. 

אני קיבלתי החלטה. 

האהבה לא גרה בביתנו עוד. האהבה עזבה את לבנו, נטשה. הלב האחד שהיה מחובר נחצה לשניים, והאהבה הלכה לחפש לב אחר שאל לבי יתחבר. 

אני בהמתנה. 

לבי יחכה עד שיגיע האחד שיֵדע את צפונותיו ויצליח להפשיר את קיפאונו. 

תקשיבי, את חייבת להירגע, זרק לי אישי. האיש שהיה שלי ואיננו עוד. קולו חזר להיות קולו של האיש שהכרתי. השיחה הזו אינה לטלפון. אנחנו נמנעים מלדבר כשאנו לבד , 

ואת נסגרת בפניי בכל פעם שאני מחפש את קרבתך. את נמנעת, לרוב שותקת, וכשאת כבר מדברת, את רק מתלוננת. מה את רוצה? 

דֵדי היקר, זה כבר לא ישנה כלום. מאוחר מדי. לב שבור לא ניתן לתיקון. 

נוּני, תירגעי, זו לא שיחה לטלפון. אני אבוא ונדבר. 

לא, אמרתי. אני לא רוצה לדבר. אמרתי את מה שיש לי להגיד ועכשיו אני צריכה את השקט שלי. 

קחי את השקט שלך, אמר הקול שבתוך הקול וניתק.